Michael Rupp & Co Chronometer

Michael Rupp & Co chronometer, gemaakt in New York, circa 1900. Betreft een 2 daagse chronometer met gang reserve en gouden wijzers.

Chronometers werden gebruikt op schepen om de locatie te kunnen bepalen, daarom mocht een klok nooit stilstaan. Sommige versies (zoals deze) hebben daarom een ‘gang reserve’ waarop te zien is, hoe lang de klok loopt voordat hij opnieuw opgewonden moet worden. Dit specifieke exemplaar heeft een 56 uurs looptijd.
Één persoon op het schip was altijd verantwoordelijk voor het tijdig opwinden van de klokken, als hij hierin faalde kon hij daarvoor worden ontslagen. Hiermee werd immers de volledige bemanning in gevaar gebracht.

Omdat de chronometer een gevoelig instrument is, werd deze vaak niet op het dek gebruikt om de daadwerkelijke metingen te verrichten. Hiervoor werd een speciale ‘deckwatch’ gebruikt, deze was minder nauwkeurig, maar wel draagbaar. Eenmaal weer benedendeks werd de afwijking tussen de chronometer en deckwatch bepaald, zodat de locatie met voldoende nauwkeurigheid kon worden bepaald.

4.500,00

Op voorraad

Michael Rupp & Co Chronometer

Categorie

Details

Hoogte: 19 cm
Breedte: 18,5 cm
Diepte: 18,5 cm
Serienummer: 1322