Waltham Watch Co Deck Watch

Waltham Watch Co Deck watch – Eight day met ‘gang reserve’ inclusief originele buitenkist.

Een deck watch werd samen met een chronometer gebruikt. Omdat de chronometer een gevoelig instrument is, werd deze vaak niet mee het dek opgenomen om de daadwerkelijke metingen te verrichten. Hiervoor werd een ‘deck watch’ gebruikt, deze was minder nauwkeurig, maar wel draagbaar. De deck watch werd eenmaal op het dek, in een buitenkist geplaatst, welke vaak ergens vastgeschroefd zat. Dit is nog te zien aan de zichtbare schroefgaten. Eenmaal weer benedendeks werd de afwijking tussen de chronometer en deckwatch bepaald, zodat de locatie met voldoende nauwkeurigheid kon worden bepaald.

Chronometers en deckwatches werden gebruikt op schepen om de locatie te kunnen bepalen, daarom mocht een klok nooit stilstaan. Sommige versies (zoals deze) hebben daarom een ‘gang reserve’ waarop te zien is, hoe lang de klok loopt voordat hij opnieuw opgewonden moet worden. Dit specifieke exemplaar heeft een 8 daagse looptijd.
Één persoon op het schip was altijd verantwoordelijk voor het tijdig opwinden van de klokken, als hij hierin faalde kon hij daarvoor worden ontslagen. Hiermee werd immers de volledige bemanning in gevaar gebracht.

1.750,00

Op voorraad

Waltham Watch Co Deck Watch

Categorie

Details

Deck watch:
Hoogte: 14,5 cm
Breedte: 14,5 cm
Diepte: 14,5 cm

Buitenkist:
Hoogte: 20 cm
Breedte: 19,5 cm
Diepte: 19,5 cm

Serienummer: 3267